Zelf Limoncello maken

Limoncello is een citroenlikeur uit Zuid Italië. Deze friszure citroen likeur wordt vooral gedronken na een Italiaans diner. De verfrissende citroensmaak zorgt ervoor dat een opgeblazen gevoel na lang tafelen snel verdwijnt.

Of het nu hartje zomer, Pasen, Kerst of Oudjaarsavond is deze likeur komt altijd van pas. Je maakt bijvoorbeeld de lekkerste cocktails met Limoncello. Maar je kunt de Limoncello ook gebruiken in een dessert zoals deze lekkere Limoncello meringue taart

Limoncello maken stond al een tijdje op mijn foodbucketlist. Het is namelijk een klusje van niks en wat is er nou lekkerder dan een home made product. Het vinden van pure alcohol is wel een zoektocht dit wordt namelijk niet overal verkocht. Maar de slijter schoof uiteindelijk een aantal flessen aan de kant en daar stond nog een fles. Je moet alleen wat tijd uit trekken voor het maken van Limoncello want de citroenenschillen moeten 3 weken met pure alcohol in een weckpot gisten. Om de 3 dagen heeft de weckpot een beetje liefde nodig en schud je de pot even op en neer en zet je de pot weer terug op een donkere plek.

Uiteindelijk heb je van de citroenen enkel de schil nodig en zit je met 14 kale citroenen te kijken. Weggooien is zonde. Maak er bijvoorbeeld deze homemade lemonade van.

Na 3 weken kun je dan eindelijk beginnen met het afwerken van de Limoncello. Mijn Instagram volgers attendeerde mij al dat ik moest oppassen hoeveel water en suiker erbij moest want zij hadden wel eens de pech gehad dat de alcohol de overhand had. Ik heb het recept 3 keer aangepast en deze zachte Limoncello is mijn favoriet.

Details

Aantal

3 liter

Tijd

<strong>30 min. + 3 – 4 weken wachten</strong>

Extra's

1 weckpot 3 – 5 liter + 3 flessen á 1 liter

Ingrediënten

  • 14 citroenen

  • 1 liter alcohol 96%

  • 750 gr suiker

  • 1,75 liter water

Bereidingswijze

  • Was de citroenen onder de kraan en dep ze droog. Met een dunschiller ga je de citroenen schillen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk van de gele schil schilt. Het witte gedeelte onder de schil zorgt namelijk voor een bittere smaak.
  • Doe de schillen in de weckpot en schenk de alcohol erbij. Sluit de weckpot goed af en zet de weckpot op een donkere plek. Ik heb de pot in de garage in een kast staan. Nu moet je er aan denken om ongeveer om de 3 dagen even met de pot te schudden.
  • Na 3 tot 4 weken ben je klaar om de Limoncello af te maken. Doe het water in een pannetje en verhit op een zacht vuur. Voeg vervolgens de suiker erbij en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost. Laat het water volledig afkoelen.
  • Ben voorzichtig bij het openen van de weckpot want er komt je een alcoholwalm tegemoet. Pak bijvoorbeeld een soeppan en gebruik een zeef. Schud de weckpot om in de zeef en zorg dat alle citroenschillen worden opgevangen. Giet nu het suikerwater bij de alcohol en klaar ben je.
  • Tijd om de flessen te vullen met home made Limoncello. Ik gebruik een trechter en een soeplepel om de flessen te vullen zodat er geen druppel verloren gaat.
 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*