Limoncello_meringue_taart_2

Limoncello Meringue Taart

Wij gaan dit jaar voor een Italiaans diner op 1e Kerstdag. Ik was nog op zoek naar een toetje maar ik kon maar geen keuze maken. Ik had mij voorgenomen om dit jaar een meringue te maken. Ik kom ze letterlijk in elk kooktijdschrift of blog op dit moment wel tegen. Ik was sowieso erg nieuwsgierig om het een keer zelf te maken maar een vriendin van mij overtuigde mij dat ik het echt snel moest maken. Het ziet er erg ingewikkeld uit maar dit valt uiteindelijk harstikke mee. Maar de meringue taarten die ik tegen kwam paste niet in mijn Italiaanse thema. In een ingeving is toen deze Limoncello Meringue taart ontstaan. Echt heerlijk!!

Je kunt de meringue eventueel al een dag van te voren maken maar verpak ze dan goed in huishoudfolie voordat je ze gaat gebruiken. Het roommengsel is licht van kleur en de meringue ook. Ik wilde nog een kleine kleur nuance inbrengen. Neem nog een beetje extra lemon curd en doe dit in een kommetje. Verwarm het au bain marie en blijf roeren. Door de warmte wordt het wat vloeibaarder. Let op, het mag niet heet zijn als je het over het room mengsel schenkt, eerder lauwwarm. Verder heb ik ook nog wat witte chocolade druppels overheen gestrooid.

Details

Personen

6

Tijd

25 min. + 90 min. oventijd

Extra's

Mixer + bakpapier

Ingrediënten

  • 5 eieren

  • 200 gr witte basterdsuiker

  • 75 gr lemon curd

  • 250 ml slagroom

  • 125 gr mascarpone

  • 1 el suiker

  • Flinke scheut Limoncello

  • Snufje zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 100 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Plaats een kom of bord op de kop op het papier (doorsnede 20 – 25 cm). Trek met een potlood een cirkel op het bakpapier.
  • Het is heel belangrijk dat de eiwitten in een vetvrije kom gemixt worden anders krijg je geen stevige emulsie. Was van te voren de kom nog een keer af met een beetje afwasmiddel en veeg de kom goed schoon.
  • Splits de eieren. Je gebruikt voor de meringue enkel de eiwitten. Doe deze in een vetvrije kom met een snufje zout en begin te mixen. Doe de witte basterdsuiker beetje voor beetje bij het eiwit. Je zult ongeveer 6 minuten moeten kloppen tot dat het eiwit glanst en helemaal stijf is. De truc is dat als je de kom op de kop houd dat het eiwit er niet uit mag vallen.
  • Verdeel het eiwit over de twee cirkels. Plaats de bakplaten in de oven. Bak de meringue 45 minuten. Ruil dan de bakplaten om. De onderste bakplaat gaat nu naar de bovenverdieping en omgedraaid. Vervolgens bak je de meringue nogmaals 45 minuten. Zodra de tijd voorbij is zet je de ovendeur op een kiertje zodat het kan afkoelen in de oven.
  • Doe de mascarpone in een mengkom en mix deze romig. Voeg de slagroom en een eetlepel suiker toe. Mix de slagroom bijna stijf. Voeg nu de lemon curd en de Limoncello toe. Mix het nog even kort door.
  • Haal de meringue voorzichtig los van het bakpapier. Het is zeer fragiel en kan snel breken als je er te ruw mee omgaat. Plaats een meringue op een bord. Verdeel de helft van de room over de bovenkant van de meringue. Plaats de laatste meringue bovenop het room en eindig met het overgebleven room. Decoreer naar wens met nog wat extra lemon curd.
 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*