Walnotencake_van_Oma_Lies_4

Walnotencake van oma Lies

Zodra de herfst is aangebroken heb ik altijd zin om de lekkere notencake van oma Lies te bakken. Een van mijn favoriete familierecepten. Mijn oma Lies is er nu al 16 jaar niet meer maar dat betekent niet dat ik nooit meer aan haar denk. Ze is altijd in mijn gedachte. Ik denk dat ik mijn passie voor koken wel een beetje door haar heb gekregen. Oma Lies had een oogziekte waardoor ze nog maar voor een paar procent kon zien. Maar dit weer hield haar niet om nog steeds alleen te wonen en te koken.

Als ik bij oma op bezoek was hielp ik geregeld mee in de keuken en las dan de gewichten op de keukenweegschaal af. Als er notencake gebakken werd dan zaten wij eerst aan de tafel alle noten te kraken. Tegenwoordig maak ik het mij iets makkelijker en koop ik gepelde walnoten. De cake bestaat uit 2 lagen. Je maakt eerst het cakebeslag. Over het cakebeslag komt nog een schuim mengsel en als finishing touch de walnoten. Het maken van de schuimlaag is toch altijd weer een dingetje want je moet de eieren splitsen. Ik word er steeds handiger in maar ik maak ook gebruik van een keukentooltje. Je schud het ei in een soort zeefje en het eigeel blijft er handig in liggen. De walnotencake wordt gebakken in een langwerpig springvorm / bakblik. De maat is 28 x 18 cm.

Details

Aantal

ongeveer 12 stukken

Tijd

30 min. + 80 min. oventijd

Extra's

Bakblik, bakpapier, mixer

Ingrediënten voor de cake

  • 125 gr boter (kamertemperatuur)

  • 250 gr suiker

  • 2 eieren

  • 275 gr bloem

  • 3 tl bakpoeder

  • 2 zakjes vanillesuiker

  • 150 ml melk

  • Snufje zout

  • Boter voor het invetten van de vorm

Ingrediënten voor de notenlaag

  • 3 eiwitten

  • 100 gr licht bruine basterdsuiker

  • 150 gr gepelde walnoten

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Mix de boter zacht. Voeg vervolgens de suiker toe en mix het schuimig.
  • Roer een voor een de eieren er door heen.
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder, zout en vanillesuiker en voeg dit toe aan het beslag. Schenk de melk in kleine gedeeltes door het beslag en blijf ondertussen mixen.
  • Vet het bakblik goed in met bakspray of boter en verdeel het beslag over de bakvorm.
  • Nu gaan wij verder met het maken van de walnotenlaag. Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Voeg beetje voor beetje de basterdsuiker er door heen. Verdeel de schuimlaag bovenop het beslag in de bakvorm.
  • Hak de walnoten grof en strooi deze over het beslag.
  • Dek de bakvorm af met een ingevet stuk bakpapier. Dit zorgt ervoor dat de schuimlaag niet kan verbranden. Bak de cake in ongeveer 80 minuten gaar. Mocht je twijfelen of de cake gaar is steek er dan een houten lange saté prikker in. Als je deze prikker weer droog uit de cake haalt is jou cake gaar.
  • Laat de cake eerst 15 minuten afkoelen in de vorm en haal hem vervolgens uit de vorm. Mocht je de cake te lang in de vorm laten zitten wordt het lastiger deze er uit te halen en kan de cake aan de vorm blijven plakken.
 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*