Pepernoten stoofpotje

Pepernoten stoofpotje

Nu de Sint weer in het land is aangekomen, stond ik te popelen om iets lekkers met pepernoten te maken. De pepernoten liggen alweer een tijdje in de winkel maar ik heb braaf gewacht tot aan de intocht van Sinterklaas. Als je de zak pepernoten opent en de geur je tegen moet komt, komt de nostalgie naar boven. Hoewel de meeste mensen bij pepernoten sneller aan een zoet gerecht denken ben ik voor een hartig gerecht gegaan. Zo is dit lekkere stoofpotje van pepernoten ontstaan. Ook de worteltjes voor Ozosnel zijn er in verwerkt en een lekker rood appeltje van Oranje voor de zoete smaak.

Er zijn vele stoofpotjes waarin wijn of bier wordt gebruikt. Dit stoofvlees wordt bereid met bouillon en is daardoor ook kidsproof en geschikt voor alle gezinsleden. Ook als de Sint is uitgezwaaid en je eigenlijk gewoon al het december lekkers uit je huis wilt verbannen houd dan de pepernootjes achterwege en maak nog af en toe dit lekkere stoofpotje.

Details

Personen

4 – 6

Tijd

20 min. + 2,5 uur stoven

Extra’s

Braadpan

Ingrediënten

  • 500 gr riblappen

  • 1 ui

  • 1 winterpeen

  • 1 appel (Goudreinet)

  • 50 gr pepernoten

  • 0,5 blokje runderbouillon

  • 300 ml water

  • 1 laurierblaadje

  • 2 kruidnagels

  • 1 tl tijm

  • 1 el bloem

  • Scheutje azijn

  • Klontje boter

  • Zout & peper

Bereidingswijze

  • Schil de wortel en snijd deze in blokjes. Snijd de ui in halve ringen en het vlees in blokjes.
  • Doe de boter in de braadpan en voeg het vlees toe. Bestrooi het vlees met het bloem en een snufje zout en peper. Bak het vlees rondom bruin en haal het vlees dat even uit de pan.
  • Bak de ui en de wortel aan in de braadpan. Verkruimel het bouillonblokje over de groenten en voeg de tijm toe. Laat het ongeveer 5 minuten stoven.
  • Doe het vlees terug in de pan en giet het water erbij. Steek de kruidnagels in het laurierblaadje en doe deze samen met een scheutje azijn in de pan. Breng het geheel aan de kook en laat het vlees vervolgens op een laag vuur 2 uur sudderen met de deksel half op de pan. Roer regelmatig even door.
  • Na 2 uur sudderen kun je de pepernoten bij het vlees doen en roer je deze goed door de saus. De pepernoten zullen voor een goede binding van de saus zorgen. Mocht je de saus te dik vinden mag je gerust extra water toevoegen. Doe dit beetje voor beetje. Snijd de appel in blokjes en voeg deze ook toe. Laat het geheel nog 30 minuten sudderen.
 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*