Tijdens de kerstdagen eet ik minimaal één keer een pasteitje met ragout. Als ik dit niet heb gehad voelt de Kerst niet compleet voor mij. Mijn favoriet is het het traditionele pasteitje met kippenragout maar naar al die jaren wilde ik gewoon een keer wat nieuws uit proberen. Ik heb een paddenstoelenragout met truffel gemaakt. Ideaal voor vegetarische gasten. Uiteraard wel geserveerd in een bladerdeeg pasteibakje.
Details
8
30 min.
Ingrediënten
250 gr kastanjechampignons
100 gr shiitakes
150 gr oesterzwammen
1 ui
5 tl truffel tapenade
500 ml groentebouillon
60 gr boter + een klontje boter
60 gr bloem
250 ml kookroom
1 el tijm
Zout & peper
Bereidingswijze
- Snipper de ui en snijd alle paddenstoelen in plakjes.
- Smelt een klontje boter in een pan en fruit de ui. Voeg vervolgens alle paddenstoelen toe, samen met een snufje zout, peper en de tijm. Bak de paddenstoelen ongeveer 5 minuten. Schud dan alles om in een zeef zodat het kookvocht weg kan lopen.
- Gebruik dezelfde pan waar je de paddenstoelen in gebakken hebt. Smelt de boter en voeg met een garde de bloem toe. Roer dit tot een gladde massa en laat dit nog 1 minuut zachtjes pruttelen. Voeg nu beetje voor beetje de bouillon door de roux, blijven roeren met de garde.
- Voeg nu het paddenstoelenmengsel met de truffel tapenade bij de ragout. Doe als allerlaatste de kookroom erbij. Verwarm dit nog een paar minuutjes op een laag vuur. Breng op smaak met zout en peper.