Op vrijdagmiddag bak ik meestal iets lekkers voor in het weekend. Deze keer heb ik een bananencake gemaakt met als finishing touch gekarameliseerde pecannoten. De pecannoten heb ik over de bovenzijde van de cake verdeeld. Eerst denk je misschien “die noten blijven nooit liggen”. Maar als de karamel begint af te koelen, blijft het aan de cake plakken.
Details
10 plakken
20 min. + 60 min. oventijd
Cakevorm
Ingrediënten
100 gr ongezouten pecannoten
260 gr bloem
1 tl bakpoeder
115 gr boter + 10 gr extra voor de pecannoten
165 gr bruine basterdsuiker + 1,5 el extra voor de pecannoten
2 eieren
4 bananen
1 tl kaneel + 0,5 tl extra voor de pecannoten
1,5 el honing
Snufje zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng in een kom de bloem samen met het bakpoeder en een snufje zout.
- Doe de boter in een pannetje en smelt het op klein vuur. Snijd intussen de bananen in kleine stukjes.
- Doe de boter, basterdsuiker, eieren, de bananen en de kaneel toe aan het bloem mengsel. Roer alles goed door elkaar.
- Zorg ervoor dat de cakevorm goed is ingevet. Giet vervolgens het beslag in de cakevorm. Zet de cakevorm vervolgens 60 minuten in de oven.
- Zodra de cake klaar is, laat je hem 30 minuten afkoelen.
- Je gaat pas met de noten aan de slag als de cake bijna is afgekoeld. Deze blijven namelijk het beste plakken als de caramel nog een klein beetje vloeibaar is.
- Smelt de boter op een middelhoog vuur. Voeg de basterdsuiker en de honing toe tot het geheel oplost. Let op, de suiker mag niet verbranden anders krijg je een bittere smaak. Doe nu de kaneel erbij en roer vervolgens de noten doorheen.
- Verdeel nu de noten over de bovenzijde van de cake.