Dit wafelrecept heb ik geleerd van mijn schoonmoeder. Elk jaar tussen en Kerst en Oud en Nieuw maken wij samen een aantal porties voor de hele familie. Ik vind het persoonlijk ook altijd erg leuk om verschillende varianten te maken. Bijvoorbeeld met rum en rozijnen, een scheutje Baileys of Amaretto door het beslag. Je maakt dan onderstaand basisrecept voor wafels en kunt er vervolgens mee doen waar jij zelf zin in hebt. De wafels kun je zeker 1,5 week bewaren in een gesloten taartdoos.
Een tip van mijn schoonmoeder: voeg op het laatst een eetlepel slaolie door het beslag. Dit zorgt ervoor dat de wafels de pan uit vliegen. Vergeet niet dat de eerste wafel meestal mislukt. Maar dit geeft niks want ook al verdient deze wafel geen schoonheidsprijs, lekker is hij altijd.
Details
25-30 wafels
20 min. beslag maken + 40 min. bakken
2 min. per wafel
Wafelijzer
Ingrediƫnten
500 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr witte basterdsuiker
250 gr boter (op kamertemperatuur)
5 eieren
5 zakjes vanillesuiker
Snufje zout
Kopje lauwwarme melk
1 el slaolie
Evt. een beetje citroenaroma
Bereidingswijze
- Mix de boter samen met basterd- en vanille suiker.
- Roer een voor een de eieren er door heen.
- Voeg een snufje zout toe.
- Zeef het meel boven het beslag en roer dit even om met een lepel voordat je verder gaat met mixen. Anders zit het meel overal. Maak de melk even warm in de magnetron en mix vervolgens scheutje voor scheutje door het beslag.
- Roer een eetlepel slaolie door het beslag.
- Zorg dat het wafelijzer heet is en smeer met een bakkwast de platen in met nog een beetje sla olie. Je hebt een grote eetlepel beslag nodig per wafel. De duur per wafel is afhankelijk van welk wafelijzer je gebruikt. Zelf zit ik op ongeveer 1,5 minuut. Als ze klaar zijn vind ik het makkelijk om de wafel met behulp van een vleesvork eruit te halen. Ik laat de wafels afkoelen op een rooster.
