Tarte_tatin_witlof_6

Tarte tatin met gekaramelliseerde witlof

Bij het horen van tarte tatin denk je misschien meteen aan zoete baksels. Natuurlijk niet gek want oorspronkelijk was de eerste tarte tatin die gebakken is gemaakt van appels. Maar wist je dat je met groenten ook zo’n lekkere taart kunt maken? Voor dit tarte tatin recept heb ik gekozen voor witlof. Witlof heeft een licht bittere smaak maar door de witlof te karamelliseren verdwijnt deze bittere smaak en heb je een heerlijke zoete hap in je mond. Bij een tarte tatin doe je eerst alle ingrediënten voor de vulling in de bakvorm en wordt deze achteraf bedekt met het deeg. Het is als het ware een op de kop taart. Ik heb voor dit recept kant en klaar deeg uit de koeling gebruikt. Dan heb je meteen een groot oppervlak. Je kunt ook hartige taart uit de diepvries gebruiken maar dan moet je ze nog allemaal aan elkaar gaan maken.

Tja, en wat eet je nu eigenlijk erbij? Een lekkere kop soep met een stukje tarte tatin en jouw maaltijd is compleet. Of je maakt gewoon de tarte tatin en serveert er een groene salade bij.

Details

Personen

4

Tijd

15 min. + 30 min. oventijd

Extra's

Quichevorm

Ingrediënten

  • 1 rol hartige taart deeg

  • 4 stuks witlof

  • 4 el balsamicoazijn

  • 2 el honing

  • 1,5 el bruine basterdsuiker

  • Flinke klont boter

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de witlof in de lengte doormidden. Snijd voorzichtig de kern eruit.
  • Verhit de boter in een koekenpan. Leg de witlof met de binnenzijde naar beneden in de pan. Bak dit ongeveer 2 minuten aan. Draai de witlof naar 2 minuten om. Gebruik voor het omkeren een handige tang, zo heb je de minste kans dat de witlof uit elkaar valt. Mocht je pan niet groot genoeg zijn bak de witlof dan in twee gedeeltes.
  • Laat de honing over de witlof lopen en blus af met de balsamicoazijn. Draai nog eenmaal de witlof om met de snijzijde naar beneden zodat het lekker kan karamelliseren.
  • Leg de witlof met de snijzijde naar beneden in de quichevorm. Zorg ervoor dat de witlof over het gehele oppervlakte verdeeld ligt. Dit geeft het mooiste resultaat zodra de taart uit de vorm komt. Strooi de bruine basterdsuiker over de witlof.
  • Bedek de witlof nu met het deeg. Stop het aan de zijkanten in. Het deeg zit dus geheel in de vorm en hangt er niet overheen. Maak een klein gaatje in het midden van het deeg zodat eventueel vocht kan verdampen. Bak de tarte tatin in 30 minuten gaar.
  • Zodra de oven klaar is. Laat je de tarte tatin 5 minuten afkoelen met de ovendeur op een kiertje. Daarna pak je een groot bord en kiep je de taart uit de vorm.
 

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*