Limburgse aspergesoep

Limburgse aspergesoep

Als inwoonster van de zuidelijkste provincie van Nederland mag aspergesoep niet op mijn pagina ontbreken. Zodra het seizoen is aangebroken eet ik toch wel bijna iedere week asperges. Lekker van de aspergeschillen een pan soep maken en de ene keer in de pasta, in de salade en de andere keer op traditionele wijze. Je krijgt het aspergevirus hier met de paplepel ingegoten. Bij oma Lies zat ik als klein kind al aan de aspergesoep. Zelf maakte ik ook voor mijn dochters de eerste groentehapjes met asperges, aardappel en ham. Zo gaat het virus gewoon weer verder.

Ik houd het liefste van gebonden aspergesoep en dit doe je heel makkelijk door het maken van een roux met bloem en boter. Uiteraard mogen de aspergestukjes in de soep niet ontbreken. Hier koop je asperges gewoon langs de weg of bij de boer achterom. Als je enkel soep wilt maken geef ik je een kleine tip. Bij ons noem je het “aspergestukken” dit houdt in dat ze vaak misvormd of afgebroken zijn maar dit maakt voor de soep helemaal niet uit. De smaak is precies hetzelfde en het is gunstig voor je portemonnee. Het scheelt soms wel de helft qua prijs van de perfect gevormde asperges.

Details

Personen

6

Tijd

40 min. + 45 min. koken

Extra's

Zeef

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges

  • 1,5 liter water

  • Groentebouillonblokjes voor 1,5 liter water

  • 30 gr boter

  • 30 gr bloem

  • 150 gr hamreepjes

  • 2 gekookte eieren in stukjes

  • 100 ml kookroom

  • 2 el verse peterselie

  • Zout & peper

Bereidingswijze

  • Schil de asperges en bewaar de schillen. Snijd de asperges in kleine stukjes.
  • Doe de schillen in de soeppan samen met 1,5 liter water en de bouillonblokjes. Laat de schillen op een laag vuur 30 minuten doorkoken.
  • Doe de aspergestukjes in een apart pannetje en kook ze in 15 minuten gaar.
  • Schenk de bouillon door een zeef en vang de bouillon op in een pan. Je kunt de aspergeschillen nu weg gooien.
  • Smelt de boter in de soeppan en roer de bloem erdoorheen zodat er een roux ontstaat. Laat dit zo’n 2 minuten op een klein vuur staan. Schenk vervolgens scheut voor scheut de bouillon erbij en blijf roeren met een garde zodat er geen klontjes ontstaan. Zodra alle bouillon erbij geschonken is laat je de soep nog 15 minuten doorkoken.
  • Voeg tot slot de stukjes ei, hamreepjes, asperges, kookroom en peterselie aan de soep toe. Breng eventueel extra op smaak met zout en peper. Laat het nog 2 minuten op een zachtjes vuur doorkoken.
 

One Comment

  1. Heerlijk!!!

     

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*