Dulce de leche ijstaart

Ik was voor de Paasdagen nog op zoek naar een dessert. De grootste favoriet in ons gezin is iets met ijs. Nu vind ik een bolletje in een kommetje prima hoor, maar ik wilde net iets meer uitpakken. Toen ontstond deze dulce de leche ijstaart.

Dulce de leche is een zoete karamelpasta die wordt gemaakt door middel van het koken van een blikje gecondenseerde melk. Je ziet de dulche de leche heel veel terug komen in de Zuid-Amerikaanse keuken. Het maken van de taart op zich is niet veel werk. Maar het maken van de dulce de leche kost wel even iets meer tijd. Het blikje moet namelijk 3 uur zachtjes koken op een laag vuur. Je hoeft tussendoor enkel af en toe de waterstand te checken. Het blikje mag namelijk niet droog komen te staan. Dit is wel een essentieel onderdeel. Mocht het blikje droog komen te staan dan ontstaat er namelijk explosiegevaar. Het zou zonde zijn om deze lekkere saus van je keukenkastjes af te moeten vegen.

Dan stel ik je nog eens op de proef met 8 uur diepvriestijd. Het is een recept waar je veel geduld mee moet hebben. Maar geloof mij het wachten is het meer dan waard. Bij het proeven van de ijstaart werd de lepel mij door Mr. letterlijk uit de handen getrokken.

Details

Aantal

10 stukken

Tijd

3 uur + 8 uur diepvriestijd

Extra’s

Springvorm + bakpapier + keukenmachine

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk

  • 300 gr meringue schuimpjes

  • 1 liter slagroom

  • 100 gr soft fudge caramel Lonka

  • 100 gr nougatine

  • 3 el suiker

  • Scheutje melk

Bereidingswijze

  • Zet een ruime pan met water op het vuur en zet het blikje gecondenseerde melk erin. Haal het label van te voren van het blikje af. Zodra het water kookt, draai je het fornuis omlaag. Het mag best een klein beetje borrelen. Nu is het dus 3 uur wachten en geregeld de waterstand checken. Als de 3 uur voorbij zijn, haal je het blikje uit het water en moet het eerst zijn afgekoeld voordat je het gaat gebruiken.
  • Bedek de springvorm met het bakpapier.
  • Doe de meringue in een stevige zak en plet deze bijvoorbeeld met een deegroller. Bewaar een paar meringues ter decoratie. Hak de caramel fudge in kleine stukjes.
  • Doe de slagroom in een kom samen met de suiker. Klop de slagroom met de mixer stijf. Doe de meringue stukjes, de helft van de nougatine en de helft van de caramel fudge bij de slagroom. Roer de ingrediënten door elkaar.
  • Doe de dulce de leche in een blender of keukenmachine. Schenk er een scheutje melk bij. Mix kort door elkaar de bedoeling is dat het iets vloeibaarder gaat worden. Zo zal er een stroperige saus ontstaan. Ben je nog niet tevreden doe er dan nog wat extra melk bij.
  • Verdeel de helft van het slagroommengsel over de springvorm. Schenk de helft van de dulce de leche er over heen. Verdeel nu de rest van het slagroommengsel hier weer boven op. Sluit af met de nougatine, caramel fudge, meringue en dulce de leche ter decoratie.
  • Plaats nu de taart voor minimaal 8 uur in de diepvries.
 

One Comment

  1. Dit is zoooo lekker! Een aanrader!

     

Laat reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*