Op zondag maak ik altijd iets lekkers voor ons late ontbijt. Je kunt het eigenlijk eerder brunch noemen. Scones had ik al eens eerder gemaakt maar ik was erg nieuwsgierig hoe deze met blauwe bessen zouden smaken. Ik vind het een heerlijke toevoeging. Lekker met een klodder zelfgemaakte clotted cream.
Het lekkerste is als de scones vers uit de oven worden geserveerd. Je kunt het deeg al eerder klaar maken en op een bakplaat plaatsen zodat je ze enkel uit de koeling hoeft te halen voordat je gaat afbakken.
Details
12-16 stuks
20 min. + 20 min. oventijd
Bakpapier, uitsteekvormpje
Ingrediënten
125 gr diepvries blauwe bessen
250 gr zelfrijzend bakmeel
2,5 tl bakpoeder
2 el suiker
1 zakje vanillesuiker
50 gr roomboter ongezouten
1 ei
75 ml melk
Snufje zout
100 ml slagroom
100 gr mascarpone
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Zeef het meel en het bakpoeder boven een kom. Voeg vervolgens de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe aan het meel. Meng alles goed door elkaar.
- Snijd de boter in kleine stukjes en kneed deze met je handen door het meel, zodat er een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg het ei en de melk toe en kneed dit met je handen tot een samenhangend deeg.
- Bestuif je werkblad met een beetje meel. Maak met je handen een plak van ongeveer 1,5 cm dik. Steek vervolgens rondjes uit het deeg. Ik heb een rond koekjesvormpje gebruikt maar je kunt ook met een smal glas uitsteken. Voeg de restjes weer samen zodat je nog meer scones kunt maken.
- Duw voorzichtig de bevroren blauwe bessen aan de bovenzijde tussen het deeg. Als je verse blauwe bessen zou gebruiken duw je ze kapot en krijg je ze niet tussen het deeg gestoken. Bestrijk de scones met nog een beetje melk. Plaats ze ongeveer 18 minuten in de oven.
- Ondertussen maak je de clotted cream. Je mixt de slagroom (geen suiker toevoegen) tot deze bijna stijf is. Dan voeg je de mascarpone toe en mix je het nog even door.
- Serveer de warme scones samen met de clotted cream.
